Boersma Natuursteen

Welke steensoort kies ik?

Er zijn duizenden soorten steen, met elk hun eigen uitstraling en eigenschappen. De ene steen leent zich beter voor buiten, terwijl de andere steen weer onderhoudsvriendelijker is. Ook de bewerking die de steen ondergaat, bepaalt voor welk doeleinde ze het geschiktst is. Hieronder meer achtergronden per steensoort.

Marmer
De benaming ‘marmer’ komt van het Griekse woord ‘marmaros’, dat ‘glanzende steen’ betekent. Marmer kan zowel hard als zacht en poreus zijn. Soorten marmer worden onderscheiden naar hun vindplaats. Denk bijvoorbeeld aan Carrara marmer uit ItaliĆ« of aan Belgisch marmer. Marmer laat zich goed bewerken en heeft een grote verscheidenheid in kleuren.

Toepassing: oa vloeren, trappen, schouwen, tafelbladen, beeldhouwwerken, badkamers

Graniet
Graniet wordt gevormd door het ondergronds stollen van magma en heeft een korrelig/gespikkeld voorkomen. Graniet wordt over de hele wereld gewonnen, in vele soorten en kleuren. Kenmerkend voor graniet is het unieke kleurenspel en gevlamde structuren.

Toepassing: buiten: sierbestrating, terrassen, grafzerken en gevelbekleding. binnen: trappen, ornamenten, keukenbladen etc.

Kalksteen
Kalksteen ontstaat door de opeenhoping van kalkhoudende, stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen: fossielen. Kalksteen wordt vooral in tropische gebieden gevormd, maar komt bijvoorbeeld ook voor in Zuid-Limburg.
Kalksteen kan vaak niet gepolijst worden maar wel verzoet.

Toepassing: vloeren, schouwen, beelden

Arduin (bijv. Belgisch hardsteen)
Blauwe hardsteen is een compacte donkere kalksteen dat zowel ruw als gepolijst (en alles daartussen) verwerkt kan worden. Deze kalksteen bestaat uit verschillende soorten fossielen in een donkere grondmassa. Van oudsher is hardsteen de meest bekende en gebruikte steensoort in Nederland. De meest bekende soort, de Blauwe haardsteen, is te herkennen aan haar typerende blauwgrijze kleur, zoals die bjvoorbeeld de gevels van veel Amsterdamse grachtenpanden of het Stadhuis van Maastricht kleurt. De hardheid van deze steen heeft bewezen de juiste kwaliteit te hebben voor het Nederlandse klimaat. Arduin wordt met de jaren alleen maar mooier.

Toepassing: monumentale gebouwen, vloeren binnen en buiten, schouwen, dorpels, vensterbanken, badkamers, aanrechtbladen (hete pannen geen probleem!) etc.

Leisteen
Leisteen is een sterk gelaagd gesteente met een natuurlijk splijtoppervlak dat veel als dakbedekking wordt gebruikt, met name in Duitsland en Belgiƫ. Leisteen ontstaan uit klei die onder druk in de loop van miljoenen jaren tot leisteen wordt gevormd.

Toepassing: vloeren, wanden

Basalt
Basalt is een magmatisch uitvloeiingsgesteente dat snel is afgekoeld. Daardoor heeft de steen een intens donkere kleur en een fijnkorrelig uiterlijk. De meeste soorten zijn bijna niet poreus en letterlijk keihard en kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden.

Toepassing: vloeren binnen en buiten, wanden, aanrechtbladen