Boersma Natuursteen

Project religieus erfgoed te Langeraar

Nog een statie in de zon

Voor de Roomskatholieke parochie in Langeraar is Boersma Natuursteen bezig een statierondgang te maken. Daartoe worden 14 staties in oude glorie hersteld en daarna op natuurstenen sokkels geplaatst. Van belang is tevens dat de staties – die gemaakt zijn van hardgebakken klei – te beschermen tegen de Nederlandse weersinvloeden.

Dit project heeft de warme belangstelling van het Catharijne Convent, zoals blijkt uit onderstaande tweet!

 

Kruiswegstaties worden voor herbestemming in de pastorietuin van de H. Adrianus te Langeraar voorbereid http://t.co/9lj3sjujYJ @catharijne — Evelyne Verheggen (@EMFVerheggen) 23 april 2014

Achtergrond

De staties zijn oorspronkelijk afkomstig uit de Bosjeskerk aan de Hofdijk te Rotterdam. In 1989 overgebracht naar de Rosaliakapel aan de Noordsingel. Van 2000 tot 2014 stonden de staties weg te kwijnen in een donker magazijn, tot in 2014 de Heilige Adrianuskerk bij het  Catharijne Convent aanklopte met de vraag of zij over een passiereeks beschikte. Nu staan de staties in volle glorie te pronken in de pastorietuin te Langeraar.

Staties bij de kerk opwachtenDetails

Het betreft de uitbeelding van de kruisgang van Jezus in 14 tabletten hardgebakken klei van ca. 60 kilo per stuk. Alle sokkels zijn voorzien van een romeins handgehakt cijfer dat aanduidt op welk moment in de kruisgang Jezus zich bevindt. De tabletten zijn voorzien van een revisibele coating (kan wel vocht naar buiten transporteren, maar niet naar binnen) zodat zij de nederlandse weersinvloeden kunnen doorstaan.