Boersma Natuursteen

Welke bewerking kies ik?

Natuursteen is een te mooi product om er slordig mee om te gaan. Nadat de steen in de natuur wordt gewonnen, moet het materiaal bewerkt worden.
Van belang is dat u kiest voor een natuursteenbewerker die zijn vak verstaat. Dan zit u bij Boersma Natuursteen aan het juiste adres!

De afwerking bepaalt het uiterlijk van de steen. Of u nu kiest voor toepassing van natuursteen binnenshuis of buitenshuis, of voor de functie van gedenken – u heeft altijd een ruime keuze uit bewerkingstechnieken. De bekendere zijn:

steenbewerkingenBoucharderen
Met een bouchardhamer wordt een min of meer ruw, maar gelijkmatig gekorreld oppervlak verkregen.

Scharreren
Met scharreerbeitels wordt de gebouchardeerde laag verwijderd.

Frijnen
Met klopper en ceseel wordt het gescharreerde oppervlak voorzien van evenwijdige groeven, die grof of fijn kunnen zijn.

Schuren
Voor het verkrijgen van een zeer vlak aanzien. Hierbij schuurt men de steen met een hardere, abrasieve steensoort over het gescharreerde oppervlak.

Zoeten
Voor het verkrijgen van een nog gladder oppervlak. Traditioneel werd de steen nageschuurd met een mengel van half rauwe, half gekookte lijnolie. De kleur van de steen wordt hierdoor donkerder. Tegenwoordig echter betekent gezoet dat een oppervlak (fijn) geschuurd is.

Polijsten
Voor een glad glanzend oppervlak. Sinds de komst van de industriële diamant worden schuren, zoeten en polijsten voornamelijk uitgevoerd met materialen op basis van diamant. Niet elke steen kan goed gepolijst worden zoals basalt of leisteen. Graniet en marmer daarentegen kunnen heel goed gepolijst worden. Marmer verliest zijn kleuren palet juist bij een ruwere afwerking.

Houdt er rekening mee dat een ruwer oppervlak minder makkelijk te onderhouden is, terwijl een gepolijst oppervlak sneller krassen of slijtage vertoont.

Minder bekende maar prachtige afwerkingsmethoden zijn:

  • gehamerd, geslepen, gebikt of geprikt
  • (oude) frijnslag
  • gevlamd
  • ijsbloem
  • Letano (leerlook)
  • gezandstraald
  • (wilde) kathedraalslag (monumenten)
  • visgraatslag (restauratiewerk)

bron illustratie: http://www.joostdevree.nl/shtmls/natuursteenbewerkingen.shtml